Wat is het?


In de naamgeving yogamassage wordt in één woord aangeduid, dat het een activiteit is waarbij massage én een Traditionele bewegingsvorm (de yoga) integreren naar een unieke Thaise behandelwijze. Massage lijkt een passieve activiteit. Het is echter niet voor luie mensen zoals ook wel eens gezegd wordt. De gemasseerde doet echter zelf geen actieve arbeidsinspanning bij deze yogaoefeningen.
Wanneer de cliënt met aandacht de Thaise yogamassage ondergaat, dan is er een constante stroom van de ervaren prikkels, die je op een meditatieve wijze in contact doen raken met je lichaam. Je lichaam wordt in alle rust verkend, erkend en “herkend”. 
Massage is een non-verbale communicatie, waarbij de Thaise yogamasseur slechts een medium is tussen  jouw lichaam en jouw geest. Omdat je geest zich gedurende de behandeling richt op je lichaam worden lichaam en geest gelijkertijd behandeld. Deze dubbele aanpak geeft deze behandeling zijn specifieke krachtige effect. 
Yoga en de Thaise yogamassage heeft een zeer traditionele achtergrond, waarbij de filosofie een belangrijke factor is, die gebaseerd is op psychische en spirituele zaken. Net zoals bij yoga, gaat het niet om je prestaties ten opzicht van anderen en is ook pijn bij de behandeling niet zinvol. In de ontwikkeling van de Thaise yoga zijn Chinese, maar ook Indiase invloeden terug te vinden. De Thai zelf (en dat is maar een gedeelte van de gehele bevolking uit Thailand) komen uit China. Zij zijn echter flink geïntegreerd in de bevolking die al in Thailand leefde.
De behandeling met yogamassage heeft een meditatieve sfeer, waarbij je geestelijke aandacht nodig is. Met  aandacht, en met “metta” moet de behandelaar zijn behandeling toepassen. Metta is het een deel van de Brahma Viharas (Boeddhistische positieve geestelijke toestand), met de betekenis dat we voelen dat alle wezens onze vrienden zijn en dat we wensen dat zij voordeel hebben bij onze acties. Metta heeft te maken met compassie.  
Het is niet mijn stijl alternatieve levensstijlen als waarheid tegenover de gangbare (para-)medische geneeskunde te zetten. Natuurlijk kun je zelf geloven wat je wilt. Als therapeut werk ik bij de yogamassage complementair en traditioneel. Traditionele achtergronden zijn, wanneer deze ook begrijpelijk zijn goed toepasbaar.

Voor iedereen is behandeling mogelijk, al kunnen er soms enige beperkingen zijn, die afhangen van jouw individuele gezondheid.  Bij een eerste intake wordt altijd naar klachten gevraagd om inzicht te krijgen in je beperkingen. Ook is een verkennend screenend onderzoek (van houding en beweging) van belang. Op basis van wensen en doelen wordt een individuele behandeling gegeven. Alles wat besproken wordt valt natuurlijk onder professionele geheimhouding.  

Thaise yogamassage werd traditioneel uitgevoerd door monniken en asceten in de Thaise gezondheidszorg, maar ook aan het koninklijk hof ,bij de behandeling van krijgers, sporters (Thai boksers) en is in Thailand gangbaar binnen de “familie” om vermoeidheid na zwaar landwerk te verlichten of als sociaal genoegen. Je kunt yogamassage zien als een bijzondere vorm van communicatie en ontmoeting. De gang naar de Thaise yogamasseur is in Thailand vergelijkbaar met een bezoek aan een dokter maar is soms ook alleen voor ontspanning. De door mij gegeven behandeling is niet bedoeld als een toeristische versie of als vertier.

Als therapeut gaat het mij primair om een positief effect op diverse klachten en het verkrijgen van ontspanning en het stimuleren van een gezonde levensstijl.

 

Tot rust komen

 

Wat doet de Thaise yogamassage?

Door gericht drukken en rekken (massage en “gymnastiek”) in allerlei lichaamshoudingen worden de volgende effecten verkregen:
Het verbeteren van 
bewegingen in het algemeen.
Weefsels (huid, spieren, zenuwen en gewrichten) soepel houden. 
Circulatie verbeteren (vooral veneus en lymfe)
Pijn verminderen door daar afstand van te kunnen nemen, maar ook door vermindering van spierspanning.
Stijfheid gevoelens verminderen.
Ontspanning en bestrijding van stress.
Vermindering van depressieve gevoelens. 
…..en geestelijk / spiritueel:

Een gevoel van continuïteit in het lichaam geven
Een gevoel van flow (stroming) geven
Een gevoel van heelheid geven
Een gevoel van grensloosheid geven
De Lom of "wind"(de Thaise equivalent van  Chi, Ki of Phrana) mobiliseren. 

De Thaise yogamassage wordt vaak  op de (mat) grond gegeven maar dat is natuurlijk geen traditionele voorwaarde.
Loszittende kleding is nodig om grip te kunnen houden (tegen wegglippen bij transpiratie) en om onnodige naaktheid te verhullen. Een joggingbroek en bijvoorbeeld een T-shirt zijn prima geschikt. 
Het reinigen van de voeten is een traditioneel onderdeel en is bedoeld als hygiënische inleiding van de massage.
De Thaise yogamasseur zal zich op meditatieve wijze concentreren (met een mantra als een soort puja-ritueel, ook wel “wai kru” genoemd) op de heilzame intenties dit als eerbetoon aan de stichter van de Boeddhistische geneesleer Jivaco Komarpaj. (Volgens overlevering een geneesheer die actief was rond verhalen over het leven van Boeddha) Het ritueel is een soort memorie van zijn ethische waarden zoals de Westerse arts deed bij zijn eed van Hippocrates. Het ritueel is een eerbewijs aan de ideale leraar die 
traditioneel wordt "aangeroepen" om zijn kennis te mogen gebruiken.

 

 Jivaco Komarpaj  met de hoed van de reusri.

            

 De monnik en de riski (reusri) als serieuze bronnen van de yogamassage. 

Wat kunt U verwachten?

Na de voetenreiniging word je behandeld in lig en/of in zit (op de grond). 
In principe wordt het hele lichaam behandeld, maar er kan een nadruk liggen op een deel daarvan. De behandeling duurt 1 tot 2 uur. 
De yogamassage kan stevig aanvoelen, maar dient geen hevige of aanhoudende pijn te geven. Het gaat er zeker niet om te zien hoeveel je kunt verdragen. Het is dus zinvol even te waarschuwen wanneer je vindt dat het te fors gaat.
Behandeld worden (kunnen worden) benen, rug, buik, borst, armen, nek en gezicht en schedel. 
Wanneer dat zinvol is kunnen adviezen over Thaise traditionele yoga-oefeningen (reusri dud ton) en / of meditatie worden gegeven. Deze oefeningen lijken het meest op Tibetaanse yoga.

 

Het doel van de behandeling is het verkrijgen van dhammanai, een term die bestaat uit kayanamai (een gezond lichaam), jitanamai (een gezonde geest) en chevitanamai ( een gezond leven).

 

 Moet je dat alles nu weten?

Ja, want het is altijd nodig dat je toestemming geeft voor de behandeling. Wanneer je sommige lichaamsregio`s wilt ontzien, dan kun je dat even aangeven.
Ik ga ervan uit dat je akkoord gaat met de behandeling en vertrouwt op mijn beste inzet om er een prettige yogamassage van te maken.